Šta su slobodni radikali i oksidativni stres?

Šta su slobodni radikali i oksidativni stres?

Šta su slobodni radikali i oksidativni stres?

Slobodni radikali predstavljaju molekule koji sadrže kiseonik i nejednak broj elektrona. Taj nejednak broj olakšava slobodnim radikalima da reaguju sa drugim molekulima i dovode do procesa oksidacije koja može biti korisna ili štetna za naš organizam.

Antioksidansi su molekuli koji mogu da predaju elektron slobodnim radikalima i time ih stabilizuju i smanjuju njihovu reaktivnost, a sami neće postati nestabilni.

Oksidativni stres predstavlja disbalans između antioksidanasa i slobodnih radikala u našem organizmu.

Proces oksidacije je neophodan za funkcionisanje našeg organizma. Normalno je da organizam proizvodi slobodne radikale i oni mogu biti korisni za nas kada funkcionišu normalno. Tada imaju ulogu u održavanju organizma zdravim jer pomažu u borbi protiv patogena koji izazivaju infekcije.

Kada dođe do pojave oksidativnog stresa, tj. postoji veći broj slobodnih radikala u odnosu na antioksidanse, slobodni radikali krenu da oštećuju proteine, DNK… Oštećenja koja nastaju uzrokuju pojavu različitih bolesti kao što su hipertenzija, ateroskleroza, dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, kancer… Takođe, oksidativni stres ubrzava proces starenja.

Šta je to što povećava nastanak slobodnih radikala?

Izvori slobodnih radikala mogu biti oni na čije smanjenje možemo da utičemo – ishrana sa previše šećera, masti, pušenje, unos alkohola, ali postoje i izvori na koje ne možemo toliko da utičemo – pesticidi, zračenja, zagađenje vazduha…

Kako bi minimizirali efekte oksidativnog stresa neophodno je da se poveća unos antioksidanasa i smanji formiranje slobodnih radikala.

Namirnice koje povećavaju nivo antioksidanasa su bobičasto voće, trešnje, citrusi, šargarepa, brokoli, paradajz, zeleno lisnato povrće, koštunjavo voće, riba, cimet, kurkuma, zeleni čaj…

U prevenciji oksidativnog stresa preporučuje se redovna fizička aktivnost, izbegavanje pušenja i preteranog unosa alkohola. Voće i povrće treba dobro da se opere zbog mogućih pesticida i izbegavati prejedanje. Obavezno je da se spava dovoljno jer spavanje ima pozitivan uticaj na balans između slobodnih radikala i antioksidanasa kao i na moždanu funkciju itd.


Regulisanje telesne težine na prirodan način!

Pored plana ishrane za zdrave osobe radi se i medicinski za one koje imaju neki zdravstveni problem poput hipertenzije, gastritisa, insulinske rezistencije, dijabetesa, gihta, anemije, hašimota, itd.